DRNULJE
PREDELAVA DRNULJ
Najbolj zaželeno bi verjetno bilo, da drnulje predelamo v drnuljin pire, ki bi ga nato naprej predelovali tudi drugi ponudniki kraških dobrot. (Tehnologija za pripravo sadnega pireja v Sloveniji že obstaja in je domači proizvod. Vendar je draga in za malega pridelovalca nedostopna). Tudi oljčno olje ne predeluje vsak sam.
Drnuljin pire bi tako lahko predelali v: marmelade, sokove, likerje, kise, sladice, sladolede, omake, prikuhe in še mnoge druge kulinarične dobrote za katere idej v lokalnem prostoru prav gotovo ne manjka. Drnulje bi tako lahko postale posebna ponudba Krasa, kot domač, ekološko neoporečen in naravni produkt. Ni pa zanemarljivo tudi to, da drevesa drena na Krasu že rastejo in imajo že nekaj križev na deblu, le v rodno kondicijo jih je potrebno spraviti.
Prav tako bi lahko drnulje še naprej predelovali tudi posamezniki, kot so to že počeli njihovi predniki po ustaljenih navadah in receptih.
RECEPTI
ZA PRIPRAVO DRNULJ
Iz plodov in sladkorja pripravimo marmelado, džeme, kompote in sadne sokove, ki so priljubljena pijača na Bližnjem vzhodu (šerbet). Ponekot pripravljajo iz drnulj žganje, v Franciji in Italiji so v preteklosti iz njih delali vino. V Nemčiji jih vkuhavajo s sladkorjem in kisom ter jih potem uporabljajo kot dodatek močnatim in krompirjevim jedem. Drnuljeva omaka je tudi odličen nadomestek, brusnic in se prav tako prileže k marsikateri dobri osnovni jedi.
Iz svežih in posušenih plodov ponekod pripravljajo posebno začimbo, ki jo dodajajo mesu.
Tu pri nas na Krasu, pa bodo prav gotovo navdušile teranove palačinke z drnuljevo marmelado. Za na zdravje pa šilce teranovega ali drnuljevega likerja.
DRNULJEV SOK
Potrebujemo:
5 kg drnulj
600 g sladkorja
Drnulje operemo in jih skupaj s sladkorjem damo v parni sokovnik. Še vroči sok nalijemo v (prej pogrete) steklenice in jih zapremo. Steklenice v stoječem položaju shranimo v temen in hladen prostor.
DRNULJEVA MARMELADA
Potrebujemo:
2 kg drnulj
1 l vode
1 kg sladkorja
Drnulje kuhamo v enem litru vode, dokler ne postanejo mehke. Nato jih prepasiramo.
Sadno gošo zavremo in dodamo sladkor ter zgoščujemo, dokler ne dobimo želene gostote marmelade.
DRNULJEV SIRUP
Potrebujemo:
1 kg drnulj
1,5 l itra vode
2 kg sladkorja
Drnulje operemo in jih kuhamo v vodi, dokler ne postanejo mehke jih dobro premešamo in precedimo. Dobljenemu soku ob mešanju dodajamo sladkor ter kuhamo dokler se ne zgosti. Po želji lahko dodamo vinsko kislino.
OMAKA IZ DRNULJ
Potrebujemo:
1 kg drnulj
0,2 l vode
2 žlici sladkorja
Ščepec soli, žličko cimeta, žlico limoninega soka in za noževo konico nastrganega muškatnega oreščka.
Drnulje operemo in z vodo kuhamo 10 minut, da se zmehčajo. Pretlačimo jih skozi sito in tako dobljeni mezgi dodamo druge sestavine.
Potresemo z nastrganim muškatnim oreškom in ponudimo k mesu ali kot dodatek sladoledu.
DRNULJE V SLANICI
Potrebujemo:
2 kg nezrelih drnulj
1,5 litra vode
0,2 kg soli
Še nezrele drnulje operemo, naložimo v kozarec in zalijemo s čisto vodo. Teden dni jo vsak dan menjavamo in šele potem zalijemo s slanico, ki smo jo pripravili iz prevrete vode in soli. Dodamo nekaj vejic kopra ali koromača s plodovi in zapremo. Tako pripravljene drnulje uporabljamo kot vložene plodove oljk.
DRNULJE V KISU
Potrebujemo:
2 kg svetlo rdečih drnulj
1,5 litra kisa
sol
Svetlo rdeče še trde drnulje operemo, damo v kozarce, malo posolimo ter zalijemo z močnim jabolčnim ali vinskim kisom. Zapremo in shranimo v shrambi ali kleti. Po treh do štirih tednih pa so že primerne za uživanje. Po enakem postopku vložimo tudi zrele drnulje le, da ji ne solimo.
DRNULJE V VINSKEM KISU
Potrbujemo:
0,5 kg drnulj
0,3 litra kisa iz belega vina
0,2 litra vode
5 nageljnovih žbic
5 razpolovljenih strokov česna
2 lovorjeva lista
1 žlička gorčičnih semen
1 čajna žlička soli
7 zrnc popra
Nedozorele zeleno-rdeče drnulje damo v primerno stekleno ali lončeno posodo in dodamo kis; preostale sestavine prevremo v vodi in še tople prelijemo preko drnulj. Shranimo v hladilnik in v enem mesecu porabimo. Tako pripravljene drnulje spominjajo na vložene oljke.
DERNULJE S SADNO KREMO
Potrbujemo:
0,5 kg drnulj
0,2 litra jogurta
0,2 litra kislega mleka
0,5 čajne žličke vanilije
3 jedilne žlice medu
2 jedilni žlici ovsenih kosmičev
2 jedilni žlici nasekljanih lešnikov
2 jedilni žlici medu
Zrele drnulje operemo, izkoščičimo in jih razdelimo v štiri kozarce za sadne kupe; jogurt, kislo mleko, vanilijo in med pomešamo, da dobimo enakomerno gladko maso ter vse skupaj polijemo po drnuljah. Lešnike in ovsene kosmiče popražimo odstavimo od ognja pomešamo z dvema žlicama medu in pustimo, da se ohladi in jih porazdelimo po sadnih kupah.
DRNULJE VKUHANE S SLADKORJEM
Potrebujemo:
2 kg drnulj
1 liter vode
1 kg sladkorja
Zrele drnulje operemo in jih damo kuhati v vodo v kateri smo raztopili sladkor. Na zmernem ognju kuhamo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se drnulje zgrbančijo. Še vroče napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo. Ponudimo kot samostojno jed, z opozorilom, da jed vsebuje koščice. Tako pripravljena jed se poda k divjačini, govedini in tudi k praženemu krompirju.
SUHE DRNULJE V ŽGANJU
Potrebujemo:
0,5 kg suhih drnulj
1,5 litra žganja
Plastenko s širokim vratom do četrtine napolnimo s suhimi drnjulami ter zalijemo z žganjem, zapremo in pustimo vsaj en mesec.
DRNJULOV LIKER I
Potrbujemo:
1 kg drnjul
2 do 2,5 litra žganja
Drnulje, ki smo jih pravkar nabrali, operemo v mrzli vodi in jih damo v plastenko (PET) s široko odprtino ter prelijemo z dobrim žganjem in zapremo.
Zaprto plastenko postavimo v topel in svetel prostor, kjer jo pustimo dva meseca. Potem nalivek filtriramo in pokušamo. Žganje prevzame od drnjul trpek in kiselkast okus ter lepo rdečo barvo. Če želimo liker dosladkati, to naredimo s kandis sladkorjem na vroče.
DRNULJEV LIKER II
Potrebujemo:
5 kg drnjulj
5 nageljnih žbic
3 litre žganja
cimetovo škorjo
1 kg sladkorja
Drnulje prelijemo z žganjem, dodamo nageljne žbice in cimet. Ta nalivek za tri mesece postavimo v temen in hladen prostor, nato ga precedimo in dodamo raztopljen in ohlajen sladkor.
TERANOVE PALAČINKE
Potrebujemo:
0,3 litra mleka
4 kom jajc
0,2 litra terana
0,1 litra gazirane vode (Radenska)
malo soli in po potrebi mehke bele moke
Iz mleka. terana. radenske. jajc, soli in moke naredimo gladko maso, ki jo pustimo stati 30 minut. V ponvi segrejemo olje in spečemo tanke palačinke. Pečene palačinke namažemo z drnuljevo marmelado zvijemo, damo na krožnik in dekoriramo (ob času cvetenja rumenega drena tudi s cvetovi le tega), s kandiranimi drnjulami, smetano itn.
Kot preliv za palačinke lahko uporabimo na maslu popražene drobtinice, drnjulov ali teranov sirup, domači drnjulov sladoled in še drugo.
DRNULJEV SOK
Potrebujemo:
5 kg drnulj
600 g sladkorja
Drnulje operemo in jih skupaj s sladkorjem damo v parni sokovnik. Še vroči sok nalijemo v (prej pogrete) steklenice in jih zapremo. Steklenice v stoječem položaju shranimo v temen in hladen prostor.
DRNULJEVA MARMELADA
Potrebujemo:
2 kg drnulj
1 l vode
1 kg sladkorja
Drnulje kuhamo v enem litru vode, dokler ne postanejo mehke. Nato jih prepasiramo.
Sadno gošo zavremo in dodamo sladkor ter zgoščujemo, dokler ne dobimo želene gostote marmelade.
DRNULJEV SIRUP
Potrebujemo:
1 kg drnulj
1,5 l itra vode
2 kg sladkorja
Drnulje operemo in jih kuhamo v vodi, dokler ne postanejo mehke jih dobro premešamo in precedimo. Dobljenemu soku ob mešanju dodajamo sladkor ter kuhamo dokler se ne zgosti. Po želji lahko dodamo vinsko kislino.
OMAKA IZ DRNULJ
Potrebujemo:
1 kg drnulj
0,2 l vode
2 žlici sladkorja
Ščepec soli, žličko cimeta, žlico limoninega soka in za noževo konico nastrganega muškatnega oreščka.
Drnulje operemo in z vodo kuhamo 10 minut, da se zmehčajo. Pretlačimo jih skozi sito in tako dobljeni mezgi dodamo druge sestavine.
Potresemo z nastrganim muškatnim oreškom in ponudimo k mesu ali kot dodatek sladoledu.
DRNULJE V SLANICI
Potrebujemo:
2 kg nezrelih drnulj
1,5 litra vode
0,2 kg soli
Še nezrele drnulje operemo, naložimo v kozarec in zalijemo s čisto vodo. Teden dni jo vsak dan menjavamo in šele potem zalijemo s slanico, ki smo jo pripravili iz prevrete vode in soli. Dodamo nekaj vejic kopra ali koromača s plodovi in zapremo. Tako pripravljene drnulje uporabljamo kot vložene plodove oljk.
DRNULJE V KISU
Potrebujemo:
2 kg svetlo rdečih drnulj
1,5 litra kisa
sol
Svetlo rdeče še trde drnulje operemo, damo v kozarce, malo posolimo ter zalijemo z močnim jabolčnim ali vinskim kisom. Zapremo in shranimo v shrambi ali kleti. Po treh do štirih tednih pa so že primerne za uživanje. Po enakem postopku vložimo tudi zrele drnulje le, da ji ne solimo.
DRNULJE V VINSKEM KISU
Potrbujemo:
0,5 kg drnulj
0,3 litra kisa iz belega vina
0,2 litra vode
5 nageljnovih žbic
5 razpolovljenih strokov česna
2 lovorjeva lista
1 žlička gorčičnih semen
1 čajna žlička soli
7 zrnc popra
Nedozorele zeleno-rdeče drnulje damo v primerno stekleno ali lončeno posodo in dodamo kis; preostale sestavine prevremo v vodi in še tople prelijemo preko drnulj. Shranimo v hladilnik in v enem mesecu porabimo. Tako pripravljene drnulje spominjajo na vložene oljke.
DERNULJE S SADNO KREMO
Potrbujemo:
0,5 kg drnulj
0,2 litra jogurta
0,2 litra kislega mleka
0,5 čajne žličke vanilije
3 jedilne žlice medu
2 jedilni žlici ovsenih kosmičev
2 jedilni žlici nasekljanih lešnikov
2 jedilni žlici medu
Zrele drnulje operemo, izkoščičimo in jih razdelimo v štiri kozarce za sadne kupe; jogurt, kislo mleko, vanilijo in med pomešamo, da dobimo enakomerno gladko maso ter vse skupaj polijemo po drnuljah. Lešnike in ovsene kosmiče popražimo odstavimo od ognja pomešamo z dvema žlicama medu in pustimo, da se ohladi in jih porazdelimo po sadnih kupah.
DRNULJE VKUHANE S SLADKORJEM
Potrebujemo:
2 kg drnulj
1 liter vode
1 kg sladkorja
Zrele drnulje operemo in jih damo kuhati v vodo v kateri smo raztopili sladkor. Na zmernem ognju kuhamo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se drnulje zgrbančijo. Še vroče napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo. Ponudimo kot samostojno jed, z opozorilom, da jed vsebuje koščice. Tako pripravljena jed se poda k divjačini, govedini in tudi k praženemu krompirju.
SUHE DRNULJE V ŽGANJU
Potrebujemo:
0,5 kg suhih drnulj
1,5 litra žganja
Plastenko s širokim vratom do četrtine napolnimo s suhimi drnjulami ter zalijemo z žganjem, zapremo in pustimo vsaj en mesec.
DRNJULOV LIKER I
Potrbujemo:
1 kg drnjul
2 do 2,5 litra žganja
Drnulje, ki smo jih pravkar nabrali, operemo v mrzli vodi in jih damo v plastenko (PET) s široko odprtino ter prelijemo z dobrim žganjem in zapremo.
Zaprto plastenko postavimo v topel in svetel prostor, kjer jo pustimo dva meseca. Potem nalivek filtriramo in pokušamo. Žganje prevzame od drnjul trpek in kiselkast okus ter lepo rdečo barvo. Če želimo liker dosladkati, to naredimo s kandis sladkorjem na vroče.
DRNULJEV LIKER II
Potrebujemo:
5 kg drnjulj
5 nageljnih žbic
3 litre žganja
cimetovo škorjo
1 kg sladkorja
Drnulje prelijemo z žganjem, dodamo nageljne žbice in cimet. Ta nalivek za tri mesece postavimo v temen in hladen prostor, nato ga precedimo in dodamo raztopljen in ohlajen sladkor.
TERANOVE PALAČINKE
Potrebujemo:
0,3 litra mleka
4 kom jajc
0,2 litra terana
0,1 litra gazirane vode (Radenska)
malo soli in po potrebi mehke bele moke
Iz mleka. terana. radenske. jajc, soli in moke naredimo gladko maso, ki jo pustimo stati 30 minut. V ponvi segrejemo olje in spečemo tanke palačinke. Pečene palačinke namažemo z drnuljevo marmelado zvijemo, damo na krožnik in dekoriramo (ob času cvetenja rumenega drena tudi s cvetovi le tega), s kandiranimi drnjulami, smetano itn.
Kot preliv za palačinke lahko uporabimo na maslu popražene drobtinice, drnjulov ali teranov sirup, domači drnjulov sladoled in še drugo.
Rad bi dobil recept, za drenulino kremo za telo.
OdgovoriIzbrišihttps://www.natural-loti.si/drnuljeva-krema/?fbclid=IwAR0jU1W3qhbPuvTDg5SBza_ttERkRvC_k1XtWhqg9lVwlCkRIBwl4UJg11E
Izbriši